Vipassana (a meditációk meditációja)

30 Jul Vipassana (a meditációk meditációja)

Égből pottyant gondolatok

Tedd félre a gondolkozást és kezdj – végre – tapasztalni!

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján fontossá válhatnak. Lehet, hogy nem foglalkozunk velük, de mégis ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb nagyszerű lehetőségnek bizonyulhatnak…

Vipassana (a meditációk meditációja)

11 napra eltűntem a világból (még az internetről is )! 100-admagammal magamban (fele férfi, fele nő, szigorúan elkülönítve), teljes csöndben, egyszerű – de tiszta, tip-top – környezetben, a gyönyörű belga természetben.

Reggel 4-kor szólt a gong, napi 10 óra meditáció, este másfél óra tanítás, kétszeri evés (na jó, az újak és egészségi okból az ismétlők is du. 5-kor még ehetnek gyümölcsöt)… Szünetekkel este fél 10-ig program. Spártai fegyelem (okkal emberséges enyhítésekkel), nulla kommunikáció (még gesztusokkal sem), sőt egymás szemébe sem nézhetünk (ez nekem igazán nem ment, a többiek nagy örömére, mint utólag hallottam a 10. napon, amikor föloldották a nemes csöndet).

De: teljes ellátás (ingyen! – pontosabban adsz, amennyit utólag megért neked a tanfolyam és amennyit nélkülözni tudsz. Szolgálattal is segíthetsz: a konyhában, a kertben, a karbantartásban, a szervezésben, és előfordul ebben is túljelentkezés)!

Mentesítve vagy a világi gondoktól 10 napra (micsoda felszabadulás: nincs hírek, tv, tele szomorú szenzációkkal, facebook, felesleges fecsegés – pl. pletyka, panaszkodás – , a szomszéd zajos zenéje, ami nem a te ízlésed szerint szól, sőt, a te zenéd, mobiltelefonod sem tereli el a figyelmed belső állapotodról és ringat édes tudatlanságba… Végre szembenézhetsz valódi önmagaddal és a gondolkodás szemüvege nélkül megláthatod, milyen is a valóság valójában… Lányom, az ötletadó szavaival (aki egy évvel előttem járt ezen az ma úttörőnek számító úton – ami valójában 4-5 ezer éves – pszichológia szakos diáktársai javaslatára): Tedd félre a gondolkozást és kezdj – végre – tapasztalni! (Saját szavaimat hozzátéve:) Nem az a lényeg, mit tapasztalsz, ha tapasztalsz! Aki tapasztal az, aki valójában vagy… – a Vipassana és az élet lényege…

Folytatás következik.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.