Betegség/egészség, EGÉSZség

02 Jul Betegség/egészség, EGÉSZség

Égből pottyant gondolatok

A test állapota „csak” egy körülmény

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem foglalkozunk velük, de mégis ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb kikerülhetetlenek…

Betegség/egészség, EGÉSZség

„Az egészség talán a legfontosabb alapja az aktív életnek, de nem feltétlen szükséges az értelmes és főleg érdemes élethez!”

„Nem az a lényeg, hogy hogy vagyok – hisz a testem állapota, betegsége vagy egészsége is „csak” egy körülmény –, hanem az, hogy teljes figyelmemmel itt és most vagyok: VAGYOK! Akkor ÉLEK, amíg élek…”

„Természetes, ha a test komolyan beteg, az embernek időnként elege van belőle, elkeseredik, fél. Nehezen viseli a fájdalmat, a korlátozottságot. Nem az a baj, ha néha szenvedünk a helyzettől – emberek vagyunk –, csak az, ha bele is ragadunk. Fontos, hogy kieresszük a gőzt (oszd meg egy jó baráttal érzéseid, sportolj, sírj egy jóízűt, bokszolj egy zsákot, akár püfölj egy üres műanyagflakont a falhoz – nekem bevált , ami hozzád illik, senkit sem bánt – még önmagadat sem –, és kivitelezhető)! A nyugalomban megszülethet az elfogadás (a pillanatnyi helyzetre, nem arra, hogy így is marad!), és akkor ÉLSZ, nem TÚLÉLSZ!”

„A KIÚT lényege: nem kell az embernek magának is betegnek lenni és látszani attól, hogy a teste beteg. A test “csak” hordozza közös lényegünk piciny részét, de elenyészően kicsiny az Egészhez képest… Ha megéljük az Egész perspektíváját, ami (definíció szerint) EGÉSZséges , még beteg testben is lehetünk lényegében EGÉSZségesek!”

„Az igazi gyógyulás az, amikor az ember a teste állapotától függetlenül lelki békében, szeretetben, értelmes és érdemes életet él.”
Molnár Éva Zsófia

(A „Kiút a korlátok közül” című könyv szerzője)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.