A vipassana lényege

06 Aug A vipassana lényege

Égből pottyant gondolatok

Nem az „élet él téged”, te éled az életet

A vipassana lényege

Cserébe csak annyit kérnek, tarts be a szabályokat – lényege a tökéletes fókusz magadra, magadba –, és maradj végig. Így teljes a tapasztalat, amivel tarthatod a kondicionálástól (berögződésektől) tisztább, tudatosabb elme szintjét, és megvan az alapod az egyedüli továbbhaladásra.

És még egy fontos, a morális hozzáállás: ne ölj élőlényt (így vegetáriánus étkezés volt – de milyen finom és változatos! Hmmm…) – s megismertük a helyes cselekvés elveit is; ne hazudj (és tanultunk a helyes beszédről); tartózkodj az alkoholtól és tudatmódosító szerektől; és – ebben az időszakban –minden testi kapcsolattól is! Ezek az életszabályok megnyugtatják és így alkalmassá teszik az elmét a belső figyelemre.

Az interneten 4 hónappal előtte jelentkezhettünk, de már fél óra múlva a várakozási listára kerültem… Szerencsére 2 héttel a kezdés előtt megtudtam, hogy mehetek! Repestem az örömtől!
Mi a fenének? – kérdezhetitek sokan – Mi ebben a jó?

Először még néhány félreértés, ami a köztudatban él a meditációról: elszállt és haszontalan. Ellenkezőleg! Hatására jobban a pillatat valóságában élsz. Megtanulod jobban kontrollálni elméd (viselkedési, gondolkodási és érzelmi szokásaidat). Csak ücsörgés, lazítás : sokszor konfrontáló, kemény munka! Viszont eredményeként nem az „élet él téged”, te éled az életet!

Igen, sokra vállalkoztam főleg egy nem egészséges testtel. De annál jobban tudom, hogy egészségünket és kellemes közérzetünket is mennyire befolyásolja lelkiállapotunk (mint a Kiút a korlátok közül c. könyv tudományos részéből is kiderül), mennyit ér, ha megőrizzük lelki békénket az élet változó körülményitől függetlenül. És erre tanít mesterfokon a vipassana, az élet művészete. Szóljon erről könyvem egy részlete egy különleges hátterű vipassana tanárt és tudatkutatót idézve:

„Prof. Barendregt holland matematikus szerint az ember pozitív, ill. negatív tapasztalatát két alapvető minőség határozza meg: tudatállapota (pl. pillanatnyi hangulata) és tudata tartalma (amire épp figyel). A legtöbben körülményeiket igyekeznek optimalizálni, azt remélve, így boldogok lesznek. De a körülmények változóak…

A (mély)meditáció, kikerülve ezt a buktatót, egyenest a tudatállapot kontrollálását célozza meg – így már nincs szükség állandóan boldogító körülményekre!” (Barendregt, 2013)

Folytatás következik.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.